Het mysterie rond het overlijden van Mozart

Geplaatst op donderdag 15 oktober 2020 @ 16:19 , 44 keer bekeken

Het mysterie rond het overlijden van Mozart

''Het wonder heeft God geboren in Salzburg'', aldus Leopold Mozart over zijn zoon Wolfgang Amadeus Mozart. Al op jonge leeftijd is het duidelijk dat Mozart over een groot muzikaal talent bezit en waarschijnlijk een rooskleurig leven tegemoet gaat. Het wonder Mozart  is echter geen lang leven gegund. Hij overlijd op 5 december 1791 op 35- jarige leeftijd. De reden voor zijn vroegtijdig overlijden is nog steed onduidelijk.

Op zesjarige leeftijd op Europees tournee

Wolgang Amadeus Mozart werd geboren op 27 januari 1756 in Salzburg. Mozart componeerde zijn eerste stuk toen hij vijf jaar oud was. Op zesjarige leeftijd besloot zijn vader met Mozart te gaan touren door Europa. Na ruim drie jaar rondreizen had Mozart  niet alleen veel opgetreden en zijn eerste volledige symfonieën gecompenseerd, maar werd ook zijn muziek gepubliceerd. Nog meer rondreizen vonden plaats, waarin vader en zoon er samen op uittrokken, zodat de naam Mozart in de belangrijke steden van Europa gevestigd werd. Mozart werd gezien als vernieuwend, omdat hij verschillende stijlen gebruikte, waarbij hij een gevarieerd publiek aansprak.

Groot succes en fianciële problemen

Toen Mozart ouder werd, reisde hij lange tijd van de ene naar de andere plaats. Voornamelijk los  te komen van de strakke lijn die zijn vader voor hem had uitgezet. Echter ook omdat hij opdrachten kreeg als componist en pianist vanuit uit heel Europa. Ondanks zijn grote succes had Mozart het fiancieel moeilijk. Daarnaast werd Mozart in 1787 depressief. Deze gebeutenissen hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat er een muzikale omslag plaats vond in de laatste jaren van zijn leven.

Het overlijden van Mozart

''Ik heb nog de smaak van de dood in mijn tong'', aldus Mozart op 4 december 1791. In de nacht die daarop volgde overleed hij. Waaraan Mozart precies is overleden, is top op de dag vandaag onduidelijk. In het officiële rapport werd militaire koorts als doodsoorzaak genoemd. Er werd echer beweerd dat hij vergiftigd was door een muzikale rivaal of dat hij zichzelf vergiftigd had. Andere beweerden dat zijn dood het gevolg was van een burn-out naar aanleiding van hectische leven. Daarnaast werd beweerd dat een aanval van gewrichtsreuma, een hersenbloeding of hartritmestoornissen hem fataal waren geworden. Weer andere beweerde dat zijn levenslange lijden aan ziektes hem uiteidelijk  jong fataal werd.

Mozart vandaag de dag

De doodsoorzaak van Mozart zal waarschijnlijk altijd onduidelijk blijven. Wel is duidelijk dat Mozart's muziek nog steeds voortleeft. Mozart wordt nog steeds als grandioos componist en als grote naam in het Europese muzikale erfgoed.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: