Anne Brontë

Geplaatst op donderdag 24 september 2020 @ 16:51 , 44 keer bekeken

Als jongste van de drie Brontë-zusters ontwikkelt de Britse Anne Brontë zich halverwege de 19e eeuw tot een vermaard romanschrijfster  en dichter. Onder het speudoniem Acton Bell schrijft zij twee romans en meer dan 60 gedichten.Anne Brontë werd geboren op 17 januari 1820.

Als laatste van de zes kinderen die voortkwanen uit het huwelijk tussen Patrick Brontë en Maria Brandwell, werd Anne beboren op 17 januari 1820 in Thorton, Yorkshire. Al na een paar maanden verhuisde het gezin naar een pastorie in Haworth, waar Patrick Brontë een aanstelling als predikant had bemachtigd. In 1821 overleed Anne;s moeder aan kanker en vier jaar later moest ze ook afscheid nemen van haar zusjes Maia en Elisabeth

Anne's tante Elsabeth Branwell, nam de opvoeding van de vier overgebleven kinderen grotendeels voor haar rekening. Samen met Patrick Brontë gaf ze hen bovendien thuis les. De drie zusjes waren vooral geïnteresseerd in schrijven en dichten, en al op jonge leeftijd koesterden zij hierdoor literaire ambities. Dit in tegenstelling tot hun broertje Branwell, wiens interesse bij de schilderkunst lag. Op 15 jarige leeftijd vertrok Anne, net als haar zussen, voor een paar jaar naar een kostschool: Roe Head School. Daarna was ze tussen 1839 en 1845 als gouvernante werkzaam bij verschillende famillies.

Vanaf 1845 besloten Anne, Emely en Charlotte zich volledig te richten op schrijven en dichten. In korte tijd verzorgden zij samen een aantal dichtbundels. Anne schreef ook twee romans: Agnes Gray (1847), over haar ervaringen als gouvernante, en Tenant of Wildfell (1848), waarin ze controversiële thema's zoals vrouwenrechten en alcoholmisbruik aansneed. Zoals zoveel vrouwen dat deden, gebruikten de drie zussen pseudoniemen Action, Elles en Currer Bell.

Anne trouwden nooit. Het enige dat over haar liefdesleven bekend is, is dat ze mogelijk een tijdlang verliefd was op William Weightman, het hulpje van haar vader. Hoewel Anne enigszins werd overschaduwd door haar oudere zussen, die allebei meer publicarties op hun naan hadden staan (waaronder  Charlotte's Jane Eyre), werd ze uiteidelijk toch geroemd om haar onderscheindende, scherpe realistiche schrijfstijl. Op 28 mei 1849 overleed Anne Brontë op 29 jarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculose, in het kustplaatsje Scarborough


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: