Geschiedenis van Sint Nicolaas

Geplaatst op maandag 03 augustus 2020 @ 15:57 , 56 keer bekeken

Elk jaar vieren we op 6 december het Sinterklaasfeest in Nederland. De figuur van Sinterklaas is gebaseerd op Nicolaas van Myra, een bisschop uit Turkije uit de vierde eeuw na Christus. Rond Nicolaas van Myra ontstonden vele legenden die samen het verhaal Sinterklaas vormen zoals we het nu kennen.

 

Nicolaas van Myra

Over de historische Nicolaas van Myra zijn weinig fijten bekend. Het staat vast dat hij niet uit Spanje kwam (zoals één van de legende wil), maar leefde in Turkije. Hij is waarschijnlijk geboren in het sadje Patara, rond het jaar 280. Deze plaats lag nabij de stad Myra (het huidige Demre), die in die tijd een belangrijke havenstad was. Daar was Nicolaas van Myra bisschop. Zijn sterfjaar wordt geschat tussen 312 en 365. Zijn sterfdag staat wel vast: het is 6 december, dat zijn kerkelijke feestdag werd.

Levensbeschijvingen

Er zijn geen betrouwbare schriftelijke bronnen over het leven van Nicolaas van Myra. Zijn naam wordt wel genoemd op de deelnemerslijst van het Concilie van Nicea uit 325, maar later bleek dit een copy te zijn van een oudere lijst, waar zijn naam ontbrak. Enkele eeuwen na zijn dood verschenen er nog enkele hagiografieën (beschrijvingen van het leven van een heilige). Daarin werden vele wondelijke daden van de bisschop vermeld. Later bleek echter dat deze verhalen over Nicolaas van Sion gingen. De verhalen zijn blijvend met elkaar versmolten.

Wonderen

Nicolaas van Myra zou vele wonderen hebben verricht. Direct na zijn geborte zou hij al rechtop in een bad hebben kunnen staan. Een ander bekend wonder is dat hij borstvoeding weigerde op dagen op de dagen dat er volgens de kerkelijke kalender gevast moest worden.

Legende.

Er zijn tenminsten twee bekende verhalen over Nicolaas van Myra die ons beeld van de heilige vandaag de dag nog steeds bepalen. Zo is er het verhaal dat Nicolaas de drie dochters van een arme man aan een bruidsschat heeft geholpen. De arme man was ten einde raad voor de dochters en had besloten ze aan een bordeel te verkopen. Nicolaas kwam net op tijd met een goede daad: hij gooide drie maal een zak munten naar binnen bij de familie en redde ze van de ondergang. Waarschijnlijk gaat het strooien met chocolademunten en pepernoten terug op deze legende. Ook het zetten van de schoen zou hierop terug te voeren zijn: de munten zouden terecht zijn gekomen in de schoenen van de meisjes.

Beschermheilige van zeelieden

Een ander verhaal verteld dat Nicolaas een matroos die van een mast gevallen was, opnieuw tot leven heeft gebracht. Ook redde hij andere zeelieden door een storm te laten bedaren. Zo werd Nicolaasde beschermheilige van zeelieden. Om deze reden zijn in verschillende havensteden in Nederland St.Nicolaaskerken, zoals in Amsterdam, Kampen en Edam. In Amsterdam staat de meest imposante Nicolaaskerk aan de Prins Hendrikkade (tegenover het Centraal Station)

Verering Sint Nicolaas

De verering van de heilige vond in de eerste instantie in het oosten van het Romijnse Rijk plaats, het sterkst in Rusland. De verering waaide, waarschijnlijk door de kruistochten, over naar het westen. Vanaf de dertiende eeuw werd het ook hier uitgebreid gevierd. De verhuizing van oost naar west wordt gekenmerkt door een markante gebeutenis: in 1087 roofde Italiaanse kooplieden  de gebeenten van Nicolaas uit het graf in Myra en brachten ze naar de Italiaanse stad Bari. Daar rust Nicolaas nog steeds in de Basilica di San Nicola.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: