Eerste aflevering van Swiebertje

Geplaatst op vrijdag 22 november 2019 @ 15:40 , 156 keer bekeken

DVD's in de Videoalbums!

Een televisie spel (1955) in zwart-wit, zo begint de legendarische kinderserie Swiebertje, naar de gelijknamige boekenreeks van John Henri uit den Bogaard. De landloper Swiebertje, gespeeld door Joop Doderder, zal Nederland bijna 20 jaar aan de buis gekluisterd houden.

Swiebertje op televisie

Na de eerste twee proefafleveringen in 1955 duurde het een tijd voor Swiebertje weer te zien was. Uiteindelijk starte hij in 1961 als zelfstandige serie. Elk jaar kwam er een seizoen bij en zo groeiden meerder generaties Nederlandse kinderen op met de vriendelijke zwerver.

De avonturen van Swiebertje

De serie speelde zich af voor de eerste wereld oorlog en draaide om de zwerver Swiebertje, die zich om en nabij een dorpje ophield. Hier had hij regelmatig met veldwachter Bromsnor aan destok, die hen valselijk beschuldigde en hem dan in het 'hok onder de toren' opsloot. Hij kon het echter erg goed vinden met juffrouw Saartje, de huishoudster van de burgermeester, die hem een boterham toestopte of een kopje koffie dronk. Zij  had wel door dat Swiebertje geen vlieg kwaad zou doen en zijn geld alleen op een eerlijke manier verdiende door allerlei verschillende baantjes op na te houden. In 1968 werd het personage Malle Pietje geintroduceerd, samen met zijn kakketoe  'Sjako'. Pietje was een pandjesbaas met een rommelwinkeltje, die uitgroeide tot de beste vriend van Swiebertje.

Vertrek van Swiebertje

Bromsnor, Saartje en de burgermeester werden door verschillende acteurs gespeeld, maar Doderder was 20 jaar de enige Swiebertje. In 1975 wilde hij dan ook stoppen met het kinderprogramma. De serie eindigde met een scene waarin Swiebertje vertrekt naar Canada, om daar zijn geluk te beproeven. In 2001 werd Swiebertje utgeroepen tot de beste progamma uit de Nederlandse televisiegeschiedenis.

HOE GAAT HET NU MET: SWIEBERTJE?


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: