De geschiedenis van de koffie

Geplaatst op zondag 17 november 2019 @ 09:58 , 127 keer bekeken

De Geschiedenis van de koffie

Koffie is tegenwoordig niet meerweg te denken uit het dagelijkse leven. Voor veel mensen begint de dag met een warme kop koffie. Maar wie is er op die idee gekomen om koffie te gaan drinken?. En hoe is deze drank in Europa geïntroduceerd?. Over waar de koffie van komt, gaan vershillende verhalen rond.

De legende van Kaldi

De oudste legende over het ontstaan van de koffie gaat over een geitenboer genaamd Kaldi uit Kaffa, een provincie in het huidige Ethiopië. Ergens rond het jaar 850 merkte Kaldi dat zijn geiten meer energie kregen na het eten van een bepaalde bes. Benieuwd naar de werking van deze 'magische bes ' besloot de geitenhoeder er zelf een paar te kouwen. Toen hij zijn ontdekking bij het plaatselijke klooster melde, gooiden de monniken zijn meegebrachte bonen afkeurend op het vuur. Kaldi merkte echter dat de bessen hierdoor een heerlijke aroma verspreidden. Hij haalde de geroosterde bonen daarom uit de as en loste ze op in het water. Het eerste kopje koffie was hiermee een fijt.

Net als de meeste sappige historische anekdotes, is dit verhaal waarschijnlijk een mythe. Het verhaal van Kaldi duik namelijk pas voor het eerst op in 1671, meer dan acht eeuwen na dato. Wel wat vaststaat, is dat koffieplant oorspronkelijk uit Ethiopië afkomstig is. Men begon hier in de loop der eeuwen steeds meer met de koffiebessen te experimenteren. In de eerste instantie gebeurde dit door kokend water over de bessen te gooien. Pas eeuwen later, in de 15e eeuw ontdekte men dat je van de bonen koffie kom maken.

Handel in koffie

Het waren echter niet de Ethiopiërs, maar de Arabieren die met deze ontdekking kwamen.Vanaf de 11e eeuw begonnen Somalische handelaren namelijk koffie naar het Arabisch schiereiland  te exporteren. De inwoners genoten van de komst van dit drankje. De Islam verbiedt namelijk alcohol. Koffie was daarom een welkom alternatien voor bier of wijn. Het kreeg de naam  'qahwah' , dit betekent 'geeft sterkte' of 'macht'. De naam koffie is afgeleid van deze Arabische benaming.

Aan het einde van de 16e eeuw vond de koffie ook zijn weg naar in Europa. De Arabieren verkochten de bonen aan kooplieden in Venetië, die de drank op hun beurt over het hele Europese continent verspreiden. Koffie werd rond die tijd zeer populair in Europa.Dt was terug te zien aan het aantal koffiehuizen, die als paddenstoelen uit de grond schoten in de Europese hoofdsteden. Tot de einde van de 17e eeuw was de koffiehandel  in handen van de Arabieren.

Koffie tegenwoordig

Tegenwoordig wordt de koffie geproduceerd in onder andere Midden-Amerika, Brazilië en sommige delen van Ziud-Amerika. De drank is op dit moment na olie het belangrijkste handelproduct ter wereld. Ook is het zo dat er tegenwoordig veel verschillende sorten koffie zijn. Tegenwoordig is er veel vraag naar andere soorten koffie, zoals expresso, cappucino en latte macchiato. Ook hier in Nederland zijn we dol op koffie./


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: